Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.

Lars-Erik ”Nigge” Nygren, Älvsjö, har avlidit i en ålder av 79 år. Han efterlämnar hustrun Britt-Marie ”Bim” och syskonen Sigbritt och Lennart.

Han hette Lars-Erik men kallades Nigge. Ingen vet varför, inte ens han själv.

Nigge var Älvsjögrabb i hjärtat och i sin livsgärning. Han växte upp i Älvsjö, och som så många andra grabbar ägnade han sin fritid åt fotbollen. Skollaget i Långbrodal och Älvsjös juniorlag. Han var Älvsjö AIK trogen under sin 30-åriga fotbollskarriär. Största fotbollsminnet var segern i JDM mot Hammarby 1955. Matchen gick på Råsunda som förmatch i en landskamp. 22 000 åskådare på läktarna. Kamratgänget 55: orna har firat segern sista onsdagen i varje månad sen 1980.

När Nigge lagt fotbollskorna på hyllan fortsatte han som föreståndare för föreningens ungdomsgård 1975, detta på fritiden samtidigt med sitt ordinarie jobb. Han startade bollekis och såg till att även tjejer fick en chans att prova på. Tränade fotbollsjuniorer och sålde bingolotter på lunchrasten.

1981 startade det som skulle komma att bli hans mest omfattande projekt. Med endast 2 deltagare på första passet bildades Älvsjögympan i en gympasal på brandstationen. Nigge hade kollen och hade snappat upp den nyvaknade gympatrenden. Han cyklade runt i Älvsjö och lappade anslagstavlor om den nystartade sektionen.

I dag är gympan en del av Älvsjö AIK Fritid. Under Nigges händer har verksamheten vuxit. Med köpet av Långbrohallen 1998, och skapandet av 2 nya sektioner, innebandy och simning är antalet deltagare i verksamheten nu över 2 500 varav merparten är ungdomar.

Hans sociala gärning och entusiastiska arbete för Älvsjös ungdomar och vuxna är så stor att den är svår att omfamna. Några egna barn fick inte Nigge, men en större barnaskara än den han har fostrat kan man knappast tänka sig.

På sin ålders höst träffade han sin livskamrat Bim som kom att betyda mycket för honom. Med många långa resor runt om i världen, i sommarhuset på Södra Lagnö och i föräldrahuset i Älvsjö fick de 20 lyckliga år tillsammans.

In i det sista arbetade Nigge aktivt som ordförande i föreningen vars medlemmar och vänner nu ger honom en sista tacksam hälsning.

För Älvsjö AIK

Bengt Johansson och Peo Larsson

 
Klubbsortiment
Våra sponsorer