Vill du börja spela fotboll? Anmäl dig här!
Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.

 
Första tiden som klubbchef
2021-01-20 16:25

Snö på planerna, tuffa riktlinjer som innebar nedstängning av idrotten samt ombyggnation, det var starten på mitt jobb som klubbchef. Om det låter det som en trist början? Inte alls! Jag älskar vintern, och kunde snart glädjas åt förändrade riktlinjer på vår fantastiskt fina och på flera håll ”nyrenoverade” idrottsplats. Att nu tillsammans med mina härliga medarbetare få städa rent fotbollskontoret från byggdamm och uppleva när barn och ungdomar åter samlas på IP, det är ren och skär lycka. En lycka som får sällskap av en stor pott ödmjukhet och nyfikenhet och inte minst ära över att få vara Älvsjö AIKs första klubbchef.


Så vem är jag? Jo, en 49-årig Huddingebo som växt upp på Södermalm där fotbollen tidigt kom in i mitt liv. För oss bakgårdsungar tog fotbollen snabbt en stor plats i vår vardag och på Sofia bollplans grus lirade vi i den lilla klubben Söderkamraternas färger. Fotbollen var ett fritidsintresse, knappast några drömmar om proffsliv och pengar men en oas där kompisarna fanns, där vuxna skjutsade, hejade och där alla fick vara med. Min fotboll var också tränaren Bernt, ständigt leende i sina slitna, bruna träskor. 


Under åren fick fotbollen en allt större betydelse i mitt liv och med tre ungdomar hemma som alla spelat eller spelar fotboll, har jag fått möjligheten att pröva rollen både som fotbollsförälder, ledare och åskådare (och i nödfall såklart domare). Jag har oerhört många positiva erfarenheter från fotbollen, men åren utmed sidlinjen födde också en vilja att påverka den del av fotbollen som handlar om oacceptabelt språkbruk, dålig attityd och andra negativa beteenden som inte hör hemma inom idrotten. Jag ville bidra till en positiv förändring och grundade Normbollen, en metod för att arbeta med jämställdhet och normer inom fotbollen. 


Fotbollen var och är fortfarande inte jämställd och många förlegade normer lever tyvärr kvar. Därför kändes mitt arbete med Normbollen så angeläget att det fick mig att byta ut en trygg 15-årig anställning som jämställdhetsstrateg vid Region Stockholm mot en osäker med väldigt utmanande resa inom fotbollens värld. Normbollen tog mig till uppdrag både ute i världen och den gav mig en anställning i BP, Europas största fotbollsförening. Där hade jag några utmanande och fantastiska år då jag fick vara med och skapa ett jämställdhetsarbete som inte kan jämföras med vad någon annan fotbollsförening tidigare gjort på området. Med allt detta i bagaget kände jag mig trygg i att tacka ja till Älvsjö AIKs erbjudande att bli klubbchef.


Under många år har mitt arbete kretsat kring jämställdhet, normer och HR-frågor, men jag har också hunnit med en tränarkarriär. Den började med tränaruppdrag i USA på 90-talet, därefter några år i min sons lag och idag är jag tränare i BPs akademi. 


Har resan från sparkandet på Söders grusplaner till tränaruppdraget inom akademifotbollen förändrat min inställning till sporten? Nej, inte alls. Men jag har fått en vidare syn på fotbollen, en helhetsbild och är medveten om alla viktiga hörnstenar som bidrar till vår verksamhet. Och det ska finnas plats för alla, men det kräver samtidigt mycket av både ledare och förening. Som det var för oss Söderkamrater handlar fotbollen för vissa främst om kamratskap, för andra är drivkraften drömmen om de stora arenorna. En del kanske önskar att kunna arbeta med fotboll i framtiden och andra vill satsa på en tränarkarriär. I vår förening ska finnas plats för alla slags ambitioner och allas olika drömmar.


 ”vi har spelare med ambitioner de vill inte spela med dom som bara är på fotboll för att ha kul”


Detta är ett citat som jag i olika varianter har stött på många gånger. För mig gäller inte detta, utan jag tror att alla människor har ambitioner, de ser bara olika ut och vi vuxna har ett ansvar att låta allas ambitioner få ta plats. För mig finns inga lag där barn och ungdomar har ambitioner och andra lag där spelarna saknar ambitioner. Det går dessutom utmärkt att leda ett lag med spelare som har olika ambitioner, jag skulle till och med vilja påstå att det är utvecklande för alla. 


Vi har idag barnkonventionens lag att förhålla oss till och den ger oss ett stöd och en sund riktning i hur vi ska bedriva vårt idrottsarbete. Vi får alltid gilla att vinna, vi får känna frustration över mindre bra insatser och vi får sätta upp höga mål, men vi får aldrig låta det ta över. Men för att fotbollen ska bli en plats för alla räcker det inte med en ny lag eller en vettig policy, för att nå dit behöver vi också alla hjälpas åt. Vi får aldrig glömma att fotbollsföreningen Älvsjö AIK, precis som alla andra idrottsföreningar, är en ideell och medlemsstyrd förening. Beslut som har fattats på ett årsmöte är det som gäller. Idrotten måste bygga på lojalitet mot demokratiskt fattade beslut, annars faller medlemsdemokratin. 


Så till sist: hon, bakgårdsungen på Sofia bollplans grus vars ambition endast var att ha skoj och träffa kompisarna, inte höll väl hon på så länge med fotboll? Svaret är att denna numera 49-åriga inte helt topptränade Huddingebo fortfarande lirar Korp-fotboll med sina kompisar. Ambitionen var väl aldrig att få spela på de största arenorna men utan tvekan ingår hon i begreppet ”så många som möjligt så länge som möjligt”. Till slut hamnade hon som är jag på Älvsjö AIKs fotbollsarena, och där vill jag väldigt gärna bidra till vår fantastiska förenings resa mot att vara det självklara valet i södra Stockholm för fotbollsspelare som vill odla sina drömmar, skaffa sig positiva minnen och vänner för livet.”.


Vi ses på IP!

Organiserad utomhusträning tillåten fr.o.m. 16 januari
2021-01-15 13:28
Smittskydd Stockholm har uppdaterat sina riktlinjer vilket innebär att föreningsledd organiserad träning utomhus är tillåtet fr.o.m. 16 januari, under förutsättning att det sker enligt Folkhälsomyndighetens råd. Älvsjö IP öppnar 16 januari (med reservation för att alla planer kanske inte hinner plogas innan helgen) och fr.o.m. den 18 januari börjar Stockholms kommun successivt att öppna de utomhusanläggningar som sedan tidigare hållits stänga. I övrigt gäller de skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd som Folkhälsomyndigheten publicerade 14 december.

Gällande idrottsanläggningar för idrott inomhus gäller fortfarande regeringens rekommendation att dessa ska hållas stängda till och med den 24 januari.

OBS! Planera på Älvsjö IP är ej spelbara för närvarande pga. väderförhållandet.

Föreningsdrivna cuper
Fram till och med den 31 januari får inga cuper, vare sig i futsal eller fotboll sanktion. Det gäller oavsett ålder, storlek och turneringsform.

Träningsmatcher - spelare födda 2004 och tidigare
INGA matcher ska spelas, oavsett anledning.

Träningsmatcher - spelare födda 2005 och senare
Träningsmatcher är tillåtna. Ta ansvar och se till att genomförandet sker på ett så smittsäkert sätt som möjligt. Publik är inte tillåten.

Träningar utomhus - alla spelare
Träningar får genomföras. Ta ansvar och se till att genomförandet sker på ett så smittsäkert sätt som möjligt.

Träningar inomhus - alla spelare
Träningar bör ej genomföras.

All organiserad träning ställs in fram till 24 januari
2021-01-12 09:52

Som ni redan känner till är situationen i regionen gällande covid-19, vården och omsorgen mycket allvarlig. Smittskydd Stockholm skriver för att minska smittan i samhället behöver varje person stanna i sin bubbla och undvika att träffa personer som inte är en del av dennes hushåll. 


Med anledning av smittläget i Stockholm beslutade staden den 14 december att stänga ner sina anläggningar fram till 24 januari. Då situationen i Region Stockholm är så pass allvarlig, uppmanar Smittskyddsläkaren att man även avstår från träning utomhus i organiserad form då även det är ett tillfälle då man samlar folk utanför sin bubbla. I och med detta kan ingen träning, varken inomhus- eller utomhus utföras i organiserad form varken på eller utanför stadens anläggningar. Elitverksamhet (damlaget) omfattas ej av dessa bestämmelser.

Utöver detta gäller även följande:


  • Cafeterian på Älvsjö IP är ej bokningsbar fram till 24 januari
  • Alla nödvändiga möten sker digitalt fram till 24 januari

Precis som Folkhälsomyndigheten uppmanar vi var och en till fortsatt fysisk aktivitet.

//Fotbollskontoret

God Jul & Gott Nytt Fotbollsår!
2020-12-22 14:00

Trots att 2020 kommer att gå till historien som ett (ursäkta uttrycket) riktigt skitår kan vi summera det som ett både händelserikt och framgångsrikt fotbollsår i Älvsjö AIK FF.

 

I samband med Sportlovet gick vi för första gången ut med information och förhållningsregler på grund av covid-19. Då med en och annan negativ reaktion när vi bad spelare och ledare som varit utomlands på sportlovet att hålla sig ifrån träning 2 veckor, men det skulle snart visa sig att våra försiktighetsåtgärder knappast var överdrivna. För seniorlagen och de äldre representationslagen blev säsongsstarten kraftigt försenad, men till allas vår glädje kunde våra yngre lag bedriva sin verksamhet så gott som vanligt. 

 

Under våren kom våra fina värdeord upp på kortsidan av stora planen och på sommaren fick vi nytt konstgräs av högsta kvalitet på alla planer. Trots omläggningen av planerna kunde vi bedriva vår Sommarfotbollsskola och Camp som planerat. I anslutning till att vi tackade Stefan Aletorn och senare Johan Wilny för deras arbete i föreningen välkomnade vi Mehran Shadidipoor och Jessica Höglander som fast anställda samt presenterade Charlotte Ovefelt som börjar i januari och blir ÄAIK FFs första Klubbchef. 

 

Fotbollsmässigt bjöd hösten på maximalt spännande avslutning för såväl damerna som P17 och Herrlaget. Damerna säkrade till slut en plats i Elitettan även nästa år och P17 räddade platsen i U17 Allsvenskan i säsongens absolut sista match medan Herrlaget vann sin serie och därmed tog klivet upp i Division 3. 

 

På föreningens första digitala årsmöte kunde vi förutom de sportsliga framgångarna berätta att vi än en gång gör ett bra ekonomiskt resultat vilket innebär att vi är en förening med ekonomin i balans.

 

Men allra mest gläds vi åt att vi alla tillsammans, ideella ledare, anställda tränare och personal samt styrelsen lyckats bedriva en under förutsättningarna så normal verksamhet som vi gjort för våra barn och ungdomar. 

 

Vi önskar er alla en riktigt God Jul & Gott Nytt År och ser fram emot nästa säsong!

 

Lars Johansson, styrelseordförande 

Nya beslut från Stockholms stad - All träningsverksamhet ställs in
2020-12-19 18:16
I går eftermiddag gick myndigheterna och regeringen ut med skärpta restriktioner.

Stockholms stad har tolkat restriktionerna och i dag fattat nedan beslut:

  • Från och med imorgon - söndag 20 december 2020 - och fram till i första hand 24 januari 2021 är stadens samtliga anläggningar stängda för all organiserad verksamhet.
  • Detta gäller all verksamhet såväl inom- och utomhus, samt för alla åldrar.
  • Från och med ikväll - lördag 19 december 2020 - kommer vi genom vår bokningsenhet att påbörja avbokning av all verksamhet i samtliga idrottsanläggningar. 
Med anledning av detta ställer Älvsjö AIK FF nu in träningsverksamhet såväl inomhus som utomhus för alla lag (ej damlaget då de går under elitidrott). Detta gäller från och med i morgon söndag 20 december till och med 24 januari.

//Fotbollskontoret
Ladda ner medlemsappen
Ladda ner medlemsappen
Nyheter från våra lag
 
Följ oss på Instagram
Klubbsortiment
Våra sponsorer
Stöd Älvsjö AIK FF