Två matcher under den gångna helgen
2017-02-26 17:23
Under lördagen kom Uppsala IK, som tidigare hette Sirius, till Stadshagen. Vi förstod att det skulle bli tufft då de kom högt upp i tabellen i Elitettan förra säsongen. Vi klarade oss dock riktigt bra. Det slutade med förlust men bara med 0-2. På söndagen mötte vi dessutom Hässelby, en blivande seriekonkurrent, på Brantbrink. Trots många sega ben blev det till slut vinst med 4-2.
Förlust mot Uppsala
I matchen mot Uppsala startade vi riktigt bra. Med hög press och bra samarbete i defensiven lyckades vi störa motståndarna rejält och vann ofta bollen på deras planhalva och kunde gå till attack. Vi fick tillräckligt med tid för offensiven och spelade väldigt piggt och fint under ungefär 20 minuter. Då skapade vi också ett par bra lägen att ta ledningen. Ju längre halvleken led, desto mer kom Uppsala dock in i spelet. När de fick chansen att flytta upp laget började vi få det svårt med uppspelen. Vi rullade och försökte ta oss ur pressen men emellanåt var det med väldigt små marginaler. De började komma allt närmre ett mål och efter 38 minuter satt 0-1. De fick en hörna som Carro inte fick bort riktigt. Det uppstod fullt flipperspel i vårt straffområde och till slut fick en motståndare en fot på bollen i fritt läge.

I inledningen av den andra halvleken fick vi åter bättre press på Uppsala. Så länge vi orkade hålla ihop laget kunde vi vinna mycket boll och åtminstone vi hade inte tyckt att det hade varit orättvist med en kvittering i den här perioden. Emelie hade ett bra läge, men sköt över. Jenka hade ett par halvlägen då hon borde ha avslutat själv, men istället valde hon att söka passning.

När man inte gör mål trots bra spel brukar man bli straffad och så blev det även idag. Efter 65 minuter tappade vi boll på mitten och Uppsala ställde om, snyggt och snabbt. Med en liten skarv kom de igenom i mitten och ren med Carro gjorde motståndaren inget misstag, 0-2 var ett faktum. Under den sista delen av matchen tog Uppsala över spelet alltmer. Vi orkade inte med vår höga press utan tvingades tillbaka i låga positioner. Vi spelade förvisso bra försvar, men det var lång väg framåt när vi bröt och ofta kom bollen tillbaka nästan lika fort.

Vi är nöjda med dagens insats. Även om Uppsala vinner tycker vi att vi står upp bra och bitvis har vi minst lika mycket spel som motståndarna. det finns åtskilligt positivt att bygga vidare på fram till seriepremiären. Men man ska ju göra mål också, och det är Uppsala bättre på idag.

Seger mot Hässelby
När vi samlades för ny match på söndagen var det med en hel del sega ben. Vi fick en del hjälp av U-laget, men de hade precis spelat match innan oss också. Hässelby startade klart bäst. De var mycket tajta i försvarspositionerna och satte bitvis en ganska hög press på oss. Vi hade lite dåligt bolltempo när vi skulle skifta kant och även om vi hade mycket boll var det mest på egen planhalva. Vi hade svårt att bli rättvända på mittfältet och tvingades ofta rulla hem på backarna igen.

Efter 21 minuter kom logiskt nog också ett ledningsmål för Hässelby. Vi tappade boll centralt i uppspelsfasen, en Hässelby-tjej drev fram bollen några meter och lobbade elegant in 0-1 på en chanslös Julia. Som väl var kom kvitteringen snabbt. Redan ett par minuter senare vände vi i backlinjen. Nemo fick en bra yta på vänsterkanten. Hon rundade sin motståndare, drev in i straffområdet och sköt mot bortre stolpen. Målvakten räddade men returen kunde Jenka enkelt stöta i öppen bur, 1-1.  När det hade gått 27 minuter lyckades vi ta ledningen också. Vi hade äntligen börjat få till spelet och hade tryckt tillbaka motståndarna i banan. Jenka vann en andraboll i straffområdet, rundade en motståndare i höger-inner-position, kom ner till kortlinjen och spelade snett bakåt till Emelie som enkelt kunde placera in bollen. Nu kändes det som om vi höll på att ta över matchen, men efter 32 minuter kom ett nytt olyckligt bolltapp mitt på planen. Hässelby ställde om snabbt och vi låg inte riktigt rätt i positionerna i backlinjen. De kom runt på vår vänsterkant och slog en hård boll längs marken. Framför mål dök en HSK-tjej upp och kunde stöta in 2-2 från nära håll.

I den andra halvleken såg det allt bättre ut. Vi hade bättre tempo på bollen, hittade ur pressen snabbare och kunde skifta kant alltmer när vi behagade. Det blev mer och mer etablerat spel på Hässelbys planhalva och nu skapade vi bra chanser. Flera av U-lagsspelarna kom nu in och gjorde riktigt, riktigt bra ifrån sig. Vi hade bra rörelse och fantasi i offensiven. Det dröjde dock ända till den 81:a minuten innan vi kunde ta ledningen, och då kom det på en omställning. Hässelby hade fått upp laget och hade ett par hörnor emot oss. Fix vann en andraboll utanför straffområdet och chippade snyggt in bollen i ytan bakom en ensam försvarare. Jenka gick perfekt i djupet, trängde sig in framför fötterna på försvararen, rundade målvakten och satte 3-2 i öppet mål. Riktigt snyggt. Med en minut kvar av ordinarie tid kom också 4-2. Vi hade fått ett rejält tryck på motståndarna. Ponne och Natalie snurrade runt nere i vänsterhörnet och Ponne kom loss med bollen. Hon spelade snett bakåt utanför straffområdet. Vio släppte bollen snyggt (eller inte!) och den hamnade hos Malin som drog till direkt. Den satt perfekt i bortre burgaveln.

Starten idag är inte mycket att glädjas över. Hässelby gör det bra då, men vi måste kunna få lite mer fart på bollen också. Efter hand kommer vi in i matchen allt bättre och med våra vändningar och vårt bollinnehav känns det som om vi sakta men säkert tröttar ut motståndarna. I den andra halvleken får vi allt större ytor att rulla på, på mittfältet, och då kommer utdelningen till slut, retroaktivt så att säga. En stark insats med tanke hur mycket de flesta spelarna redan hade lirat tidigare under helgen.