SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Historia
Älvsjö AIK bildades den 23 maj 1915.
Den första och största sektionen i den nybildade föreningen var fotboll. I avsaknaden av idrottsplats, gick det bra att spela fotboll på någon lämplig äng. Fotbollen och vinterbollsporterna har tidigare dominerat i Älvsjö AIK. På sommaren fotboll, på vintern bandy och ishockey, som numera ersatts av innebandy. Fotbollssektionen fick ett uppsving på 1940-talet med segrar i stora och lilla DM.

1960-talet var på många sätt en brytningstid. Från att tidigare ha kunnat spela både fotboll, bandy och ishockey på hög nivå fick man nu börja specialisera sig på en idrott för att kunna konkurrera. Därför beslutades att lägga ned seniorhockeyn. Bandyn självdog mer eller mindre under 1970-talet.

1993 ombildade fotbollssektionen till en egen förening - Älvsjö AIK Fotbollsförening.


På herrsidan har Älvsjö AIK fostrat dessa spelare med allsvenska meriter:
Jan-Erik Sjöberg (DIF), Börje och Yngve Leback (AIK), Birger Jacobsson (DIF), Micke Rönnberg (Hammarby), Micke Andersson (Hammarby, IFK Göteborg), Niclas Kindvall (AIK, IFK Norrköping), Elias Storm (DIF), Olof Guterstam (BP).

Älvsjö AIK:s herrlags största merit är avancemanget till div 2, 1968 (nuvarande Superettan).

I början av 1970-talet fick tjej- och damfotbollen chansen.

Älvsjö AIK:s ungdomsverksamhet var till att börja med enbart inriktade på pojkfotboll men runt 1970 började även tjejer prova på fotboll. I början startade den första träningen med tre lag: 57:or, 59:or och 62:or i dåvarande Nya Långbrodal (Johan Skytteskolan) under Sven Wiklunds ledning.


Senare på året startade föreningskonsulenten Gaston Rönnberg upp ett lag 60/61:or i Högdalen. Gaston blev även tränare för tjejlagen och senare damlagen. Satsningen blev senare en stor framgång för Älvsjö AIK:s tjej- och damfotboll med segrar i S:t Eriks-Cupen, Junior-DM, Victoria-Cupen och avancemang ända upp i Allsvenskan och senare med många Svenska Mästerskap.


Fem raka SM-guld 1995-1999

Älvsjö AIK dominerade damfotbollen i slutet av 90-talet. Med stjärnor som Malin Svedberg, Jane Törnqvist och Victoria Sandell Svensson vann Älvsjö fem raka SM-guld: 1995199619971998 och 1999. Dessutom Svenska cupen tre gånger: 1992, 1996, 1998/1999. 

 

2003 gick Älvsjö AIK:s och Djurgårdens IF:s damer samman och bildade Djurgården/Älvsjö. Laget tog efter sin första säsong i Damallsvenskan hem SM-guldet 2003 och upprepade sedan bedriften 2004. Djurgården/Älvsjö blev dubbla mästare genom att även vinna Svenska Cupen 2004 och 2005.

 

Älvsjö AIK FF har idag en stor verksamhet med över 500 tjejer aktiva i föreningen vilket gör oss idag till ena av landets största tjejföreningar. 



Malin Svedberg
vann VM-brons 1991 och diamantbollen 1996. 

Jane Törnqvist vann EM-silver 2001 och VM-silver 2003. 

Victoria Sandell Svensson vann diamantbollen 1998 och 2003 och skytteligan i Damallsvenskan 1998, 2001 och 2003 samt EM-silver 2001 och VM-silver 2003.
Till minne av
Lars-Erik ”Nigge” Nygren

Lars-Erik ”Nigge” Nygren

Lars-Erik ”Nigge” Nygren, Älvsjö. Han hette Lars-Erik men kallades Nigge. Ingen vet varför, inte ens han själv.

Nigge var Älvsjögrabb i hjärtat och i sin livsgärning. Han växte upp i Älvsjö, och som så många andra grabbar ägnade han sin fritid åt fotbollen. Skollaget i Långbrodal och Älvsjös juniorlag. Han var Älvsjö AIK trogen under sin 30-åriga fotbollskarriär. Största fotbollsminnet var segern i JDM mot Hammarby 1955. Matchen gick på Råsunda som förmatch i en landskamp. 22 000 åskådare på läktarna. Kamratgänget 55: orna har firat segern sista onsdagen i varje månad sen 1980.

 

 

När Nigge lagt fotbollskorna på hyllan fortsatte han som föreståndare för föreningens ungdomsgård 1975, detta på fritiden samtidigt med sitt ordinarie jobb. Han startade bollekis och såg till att även tjejer fick en chans att prova på. Tränade fotbollsjuniorer och sålde bingolotter på lunchrasten.

1981 startade det som skulle komma att bli hans mest omfattande projekt. Med endast 2 deltagare på första passet bildades Älvsjögympan i en gympasal på brandstationen. Nigge hade kollen och hade snappat upp den nyvaknade gympatrenden. Han cyklade runt i Älvsjö och lappade anslagstavlor om den nystartade sektionen.

 

I dag är gympan en del av Älvsjö AIK Fritid. Under Nigges händer har verksamheten vuxit. Med köpet av Långbrohallen 1998, och skapandet av 2 nya sektioner, innebandy och simning är antalet deltagare i verksamheten nu över 2 500 varav merparten är ungdomar.

Hans sociala gärning och entusiastiska arbete för Älvsjös ungdomar och vuxna är så stor att den är svår att omfamna. Några egna barn fick inte Nigge, men en större barnaskara än den han har fostrat kan man knappast tänka sig.

På sin ålders höst träffade han sin livskamrat Bim som kom att betyda mycket för honom. Med många långa resor runt om i världen, i sommarhuset på Södra Lagnö och i föräldrahuset i Älvsjö fick de 20 lyckliga år tillsammans.

In i det sista arbetade Nigge aktivt som ordförande i föreningen vars medlemmar och vänner nu ger honom en sista tacksam hälsning.

 

För Älvsjö AIK

Bengt Johansson och Peo Larsson

 

Carl-Henrik ”Santis” Santesson,

Carl-Henrik ”Santis” Santesson, 1919-2008.

 

Santis var en av Älvsjö AIKs största ledarprofiler, som under 40- och 50-talet var fotbollens inspirerande lagledare. Senare på 60- och 70-talet var han även föreningens ordförande under en period. Vi minns Santis för allt han har gjort för Älvsjö AIK. Via den fond och det stipendium som instiftades på hans initiativ hjälper och uppmuntrar han fortfarande ungdomar i Älvsjö AIK. Han kommer alltid att vara ”the one and only” Mr Älvsjö AIK. 

 

I samband med byte av konstgräset på våra planer så vill vi även få till åtgärder på 7 mot 7 planen på kullen. Fastighetskontoret stod för en del, men utan stort ekonomiskt bidrag från Santis Fond hade vi aldrig lyckats få till byte av underlag och åtgärd av belysning.

 

Ernst "Ersan" Karlsson

Vi hedrar Ernst ”Ersan” Karlsson som har betytt mycket för oss i och med att han skänkte hela sin personliga kvarlåtenskap till en stiftelse där avkastningen från de fonderade medlen varje år tillfaller Älvsjös ungdomsverksamhet. 💙

”Ersan” var också verksam i klubben under hela sitt liv, gärna i bakgrunden som ledare och funktionär. Vi hedrar och bevarar minnet av ”Ersan” genom att uppkalla vår populära turnering efter honom och hoppas att den ska överleva oss alla.

 

 

 
Klubbsortiment
Följ oss i Social Media